Teknikåttan förberedelser hos 8E

Här kommer ni få se hur 8e förbreder sina vinnande koncept , vecka för vecka , inför årets viktigaste händelse, teknik åttan.

Kort beskrivning av hur vi planerar att lösa bygget för maskinen som skall välta burken:

Vi bygger ett timglas i form av en flaska som vid en viss vikt och tid skall vippa en vippbräda med hävarms teknik. På vippbrädan står loka burken som då välter av vippningen av vippbrädan inom tids ramen

Lektion 1, iden föds: Alla gjorde egna iideer som vi sedan slog ihop genom att vi tog guldbitarna ur varje ide och gjorde en ny ide som innefattade alla moment vi behöver ha med. Vi kom fram till iden ovan och började mäta ut hur mycket sand vi skall använda för att det skulle rinna ner rätt mängd under en viss tid.Vi började även fundera på hur konstruktionen skall se ut.

Lektion 2, Från ide till konstruktion: Vi började bygget av själva hävarmen genom att limma ihop kvadratiska trästavar( 1×1 cm ) till en smal och relativt lätt bräda som blir lättare att välta/vippa. Vi fortsätter mäta mängden sand för att få en mer exakt tid och bygget av ställningen som skall hålla uppe flaskan börjar.

Lektion 3: Fortsatt utprövning av rätt mängd sand och vi testar även med ett byte till salt för att få ett mer finkornigt material men med ca samma vikt. Vi reglerar även hålet i flaskan för att få till mer exakt tid. På hävbräd/vippbräds fronten har vi arbetat med att stabilisera brädan med själva brädhållaren som skall sitta i mitten så brädan från början är i jämn vikt och även byggt på en metall bit i änden på brädan som loka burken skall stå på och sedan vippa när timglaset runnit ur. Vi har även nu börjat bygga ihop hela konstruktionen till en maskin och skall nu börja testa att utföra själva uppgiften för att se vad som går fel och rätta till det för att uppnå perfektion. Tankar på design har även börjat och just nu lutar de mot en design likt bigben

Lektion 4: Nu r heöa konstruktionen färdigbyggd och vi finputsar på hela processen för att å bästa resultat. Nerverna och lagandan börjar komma.

Kort beskrivning av hur vi planerar att lösa schackkoden:

Lektion 1, Vi försöker tänka fram ett sätt att bara använda tre färger, samtidigt som vi diskuterar hur vi ska använda spelkorten i koordinatsystemet med schackpjäserna. Vi tänker också på vilket kort som ska representera vilken pjäs. Vår ide´ är att för varje pjäs lägger vi tre kort, första kortet visar vilken pjäs det är, andra kortet visar y-axeln och tredje kortet visar x-axeln. Problemet är bara hur vi ska göra om två pjäser kommer på samma axel, då kom vi fram till att vi ska kolla på kortet innan.

Lektion 2, Vi försöker få ner det till två färger och hur vi ska skilja svarta och vita pjäser åt. Tanken är att på y-axeln ska vi lägga en hjärter och på x-axeln en spader. Om det läggs hjärter först och sedan spader är det en vit pjäs och om det läggs en spader först och en hjärter efteråt är det en svart pjäs. Problemet vi stötte på är hur vi skall göra om två pjäser med olika färger kommer på samma axel, då kan vi inte se vilken färg det är eftersom vi bara har ett kort kvar. Vi har löst problemet genom att vi kommer att lägga ännu ett kort som visar vilken pjäs

Lektion 3, Vi har löst det, 1 min och 17 sek. Nu försöker vi få många i klassen som kan lösa det.

Lektion 4, Vi fortsätter att öva och minimera tiden. Vi kontrollerar så att vi ha tänkt rätt och att allt stämmer så att inget b

Vi har i sista stund bytt ut saltsystemet mot ett mer stabilt vattensystem. Det trimmas in nu under kvällen av några elever för att fungera perfekt imorgon på tävlingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s